Menovky

pondelok 19. januára 2015

Treasures of Alanya.... Poklady Alanye


Hrad - Castle
The bigeste landmark of Alanya always been and will be the castle. It is located on a very high hill, which is surrounded on three sides by the sea. You have to visit it at least for wonderful view and take a foto there. It is possible to go there by car or by bus, but if you have good performance you can walk there. The castle buses run every hour from the city center. Path passes through the walls. On the wall is an interesting lower bastion (later completion, cannon tower to protect port), as well as narrow gateway with the Persian inscription. The fact the gate is turistic interesting you can know by the lot of stalls with trinkets. Next to gate was made short tunnel, to larger cars can pass there. A little further is an interesting old originally Greek village with gardens and low walls. Turn right can be a mosque and cemetery overgrown with rosemary.

Big dominant reaches up to 250 meters, while its walls with visors for soldiers inflate to within 6 km. The main task of strength existed in the past to protect the population in the strategic coast before arriving by sea raiders, who tried to get the local territory and domination, which they also succeeded several times in history. So they changed hands several nations whose remains are seen in some places today. Whether they were Romans, Egyptians, or members of the Ottoman Empire. Although the building stood here during the times of BC, the most significant turning point came in the 13th century, when the castle owned sultan Alaeddin Keykubad. He prefered tower so much, which can now count about 150. This prominent ruler among others also contributed to the creation of the water system in the area. He let to built about four hundred tanks for water which had to supply military units and practically the whole town. Some of them are still used. The castle, like nearly every historical monument is associated many a legend or story. One of those says about local prisoners who have been held between the thick walls of the castle. The opportunity to get out were given them. Only to do one seem easy task was enough.
From the edge of a cliff 120 meters high shed into the water heavy subject. The matter should then be terminated directly in the sea under the cliffs. Of course it had a small hook. Rock has so shape which perform this task virtually impossible. When a prisoner obviously failed even the third time, he was thrown off a cliff. In addition to the medieval walls can also admire the castle mosque from the 18th century lighthouse and the remains of the church of the Byzantine period. From the castle is a beautiful view of the countryside of the surrounding houses, coastline and mountains.
Dominantou mesta Alanya vždy bol a bude hrad. Stojí na veľmi vysokom kopci, ktorý je z troch strán obklopený morom. Určite má zmysel ho navštíviť, už kvôli fotkám a pohľadu na mesto z výšky. Na hrad sa dá vyjsť aj pešo je to však trošku náročnejšia vychádzka s prevýšením, alebo autom. Tiež ku hradu jazdia každú hodinu autobusy s centra mesta. Cestou sa prechádza hradbami. Na hradbách je zaujímavá jednak spodná bašta ( neskoršia dostavba, delová veža na ochranu prístavu), a tiež úzka vstupná brána s perzským nápisom. Že je brána turisticky významná, spoznáte podľa stánkov s čačkami. Vedľa brány bol neskôr prerazený krátky tunel, aby tade mohli prechádzať aj väčšie autá. Kúsok ďalej je zaujímavá stará pôvodne grécka dedinka so záhradkami a múrikmi. Odbočkou doprava sa dá dôjsť k mešite a na cintorín porastený rozmarínom.
Do hradu sa platí vstupné, je to vlastne len vrcholová plošina s niekoľkými starými stavbami.
Mohutná dominanta siaha až do výšky 250 metrov, zatiaľ čo jej hradby s priezormi pre vojakov sa rozpínajú do vzdialenosti až 6 kilometrov. Hlavnou úlohou pevnosti bývalo v minulosti chrániť obyvateľov na strategickom pobreží pred nájazdníkmi prichádzajúcim po mori, ktorí sa snažili získať tunajšie územie a nadvládu, čo sa im aj niekoľkokrát v histórii podarilo. A tak sa tu vystriedalo hneď niekoľko národov, ktorých pozostatky sú vidieť na niektorých miestach dodnes. Či už to boli Rimania, Egypťania alebo príslušníci Osmanskej ríše. Hoci budova tu stála už v časoch pred naším letopočtom, najvýznamnejšie zlom prišiel až v 13. storočí, kedy hrad získal sultán Alaeddin Keykubad.  Práve on si potrpel na hradných vežiach, ktorých možno dnes spočítať na neuveriteľných 150. Význačný panovník okrem iného prispel tiež k vytvoreniu vodohospodárskeho systému v oblasti. Nechal vybudovať zhruba štyri stovky cisterien, ktoré mali zásobovať vojenské útvary a prakticky celé mesto vodou.Niektoré sa ešte stále používajú.
S hradom podobne ako s takmer každou historickou pamiatkou je spojená nejedna legenda či historka. Jedna z tých " čiernejšie " hovorí o tunajších väzňoch, ktorí boli držaní medzi hrubými múrmi hradu. Bola im daná možnosť získať slobodu.Stačilo splniť jednu zdanlivo ľahkú úlohu.
Z okraja útesu vysokého 120 metrov zhodiť do vody ťažší predmet. Daný predmet potom mal skončiť priamo v mori pod útesom. Samozrejme v tom bol ale malý háčik . Skala má totiž taký tvar, ktorý plnenie tejto úlohy prakticky znemožňoval. Keď väzeň pochopiteľne neuspel ani
na tretíkrát , bol sám zhodený z útesu . Popri stredovekých hradbách je možné obdivovať tiež hradnú mešitu , maják z 18. storočia či pozostatky kostola z doby byzantskej . Z hradu je krásny výhľad do kraja na okolité domčeky , pobrežie a hory .

Ehmedek
Next to the castle of Alanya, which is shared with fortifications and red tower dominates the whole city, there is another, smaller castle. It is monument to the time of the Byzantine Empire, when it was built by the first owner of the buildingç It remind the golden era of construction of Alanya in the first half of the 13th century, when the original building was later converted into a so-called "middle castle". Due to its strategic location could serve as enhanced defense and the main castle. Three towers and their walls which dates from the original Byzantine construction was helped for that. There you can see a representation of the ships, which have always been an important article of the city and a symbol, and also three water tanks, which are used today.

Vedľa alanyjského hradu, ktorý je spoločne s opevnením a Červenú vežou dominantou celého mesta, sa nachádza ešte jeden, menší hrad. Ten je jednak pamiatkou na dobu Byzantskej ríše, počas ktorej bol vybudovaný prvý predchodca tejto stavby, a jednak upomienkou na zlatú stavebné éru Alanye v prvej polovici 13. storočia, kedy bola pôvodná budova prestavaná na neskoršie tzv "stredný hrad". Vďaka svojej strategickej polohe mohol slúžiť ako zosilnená obrana hlavného hradu a sultánskeho paláca, k čomu mu dopomáhaly okrem iného jeho tri veže, ktorých múry pochádza ešte z pôvodnej byzantskej stavby. V areáli je možné vidieť vyobrazenie lodí, ktoré boli vždy pre mesto dôležitým artiklom a symbolom, a tiež tri nádrže na vodu, ktoré sa užívajú dodnes.

Bedesten 

Bedesten is a historic building, which dates from about 14th to 15th century, is built of broken stone blocks and probably served as a dormitory, guesthouse or oriental market. The rectangular plan building is located near Suleyman Mosque in Alanya and hidden inside the 26 separate rooms, which now serves as a hotel room, and further courtyard with a garden with a length of 35 meters. From there is a beautiful view to the surrounding region with the Taurus mountains on one side and beaches on the other. There is also a restaurant.

Historická budova Bedesten, ktorá pochádza z obdobia približne 14. až 15. storočia, je vystavaná z lámaných kamenných blokov a slúžila pravdepodobne ako nocľaháreň, hostinec či orientálny trh. Táto stavba obdĺžnikového pôdorysu sa nachádza neďaleko Suleymanova mešity v meste Alanya a vnútri ukrýva 26 samostatných miestností, ktoré dnes slúži ako hotelové izby, a ďalej dvor so záhradou o dĺžke 35 metrov, z ktorého sa naskytá krásny výhľad do okolitého kraja s pohorím Taurus na jednej a pláží na druhej strane. K dispozícii je tiež reštaurácia a kaviareň.

Mincovňa - Mint 


Almost at the end of Alanya peninsula is cove called Cilvarda bay, where was built several stone buildings. Although they say today Mint even paradoxically never served to manufacture money. One of the buildings is the church of the 11th century, so it is assumed that the surrounding buildings were used as monasteries.
Takmer na konci alanyjského poloostrovčeku sa nachádza zátoka zvaná Cilvarda, v ktorej bolo postavené niekoľko kamenných budov. Hoci sa im dnes hovorí Mincovňa, nikdy paradoxne neslúžili na výrobu peňazí. Jednou z budov je kostol z 11. storočia, a tak sa predpokladá, že okolité budovy boli užívané ako kláštory.

Zbrojnica-  Armory 


Sophisticated and massive fortifications of the city Alanya suggests that this point in its history faced the unwelcome interest of pirates and raiders. It was therefore necessary to ensure enough weapons and also their fast distribution. The local armory was used for this It was three-storey rectangular building built of stone blocks, which is located on a rock at 10 meters, and close to yard. Monument dates from the Middle Ages, namely the second half of the 13th century. Inside among other things was produced some guns for war fleets.
Dômyselné a mohutné opevnenie mesta Alanya napovedá, že sa toto miesto vo svojej histórii čelilo nevítaným záujmom pirátov a nájazdníkov. Preto bolo potrebné zabezpečiť dostatok zbraní a tiež ich rýchlu distribúciu. K tomu slúžila práve miestnej zbrojnica, trojposchodová obdĺžniková budova postavená z kamenných blokov, ktoré sa nachádza na skale vo výške 10 metrov, a to hneď vedľa lodenice. Pamiatka pochádza z obdobia stredoveku, konkrétne z druhej polovice 13. storočia. Vnútri sa vraj okrem iného vyrábala aj delá pre vojnové flotily.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára