Menovky

sobota 29. novembra 2014

Where you can relax in Istanbul with a cup of tea .... Kde si oddýchnuť v Istanbule pri šálke čaju ....



Gulhane Park

Gulhane Park (Turkish: Gülhane Park, "Rosehouse Park" from Persian: گلخانه Gulkhāna, "House of Flowers"). It is located in close proximity to the Topkapi Palace. It's practically the oldest park in Istanbul. The park has many beautiful plants and trees, some of them come from the 19th century. Surroundings also made pleasant by the water fountain and several sculptures. On the northern edge you can enjoy the view of the Marmara Sea in one of the tea gardens.

Gülhane Park (Turečtina: Gülhane Park, "Rosehouse Park", z perzštiny: گلخانه Gulkhāna, "Dom kvetín"). Nachádza sa v tesnej blízkosti paláca Topkapi. Je to prakticky najstarší park v Istanbule. V parku je mnoho nádherných rastlín a stromov, niektoré z nich pochádzajú z  19 storočia. Prostredie tiež spríjemňuje aj vodná fontána a niekoľko sôch. Na severnom okraji si môžete vychutnať pohľad na marmarské more v niektorej z čajových záhrad.

Pierre Loti

Pierre Loti (real name Julien Viaud) was a French naval officer and writer. First came to Istanbul in 1876, on the French ship as an officer. Lifestyle Ottoman Empire impressed him greatly, and this is reflected in many of his books. Himself called the Turkophile who always admired Istanbul.
When he was in Istanbul, he lived in Eyup district and like used to go enjoy his coffee to the modest cafes on the nearby hill with a beautiful view. During his stay in Istanbul he met a woman Aziyade. According to her is named one of his books. Loti openly criticized Western policy in his book La Turquie Agonisante (Torment Turkey). Also in the period Balkan wars and during the invasion of Anatolia in the period after World War always defended Turkey against Europe, which won him the sympathy of the Turkish population, and in 1920 he became an honorary residents of Istanbul.
There was the street named according to him, and coffee on the hill with his name Pier Loti Tepe was named in his honor. Cafe on the hill is accessible either by walking uphill about 15 minutes or by the lift from the Eyup square.
Pierre Loti (vlastným menom Julien Viaud) bol francúzsky námorný dôstojník a spisovateľ. Prvý krát prišiel do Istanbulu v roku 1876 na francúzskej lodi ako dôstojník. Životný štýl osmanskej ríše naňho výrazne zapôsobil, čo sa prejavuje aj v mnohých jeho knihách. Sám seba označil za turkofila, ktorý vždy obdivoval Istanbul. Keď bol v Istanbule, býval v časti Eyup a veľmi rád si chodieval vychutnať svoju kávu do skromnej kaviarničky na neďalekom kopci s krásnou vyhliadkou. Počas pobytu v Istanbule stretol ženu Aziyade, podľa ktorej je aj pomenovaná jedna z jeho kníh. Loti otvorene kritizoval západnú politiku vo svojej knihe La Turquie Agonisante (Trýznivé Turecko). Aj v období balkánskych vojen a počas invázie do Anatólie v období po svetovej vojne vždy bránil Turecko proti Európe, čím si získal sympatie tureckých obyvateľov a v roku 1920 sa stal čestným obyvateľom Istanbulu. Bola po ňom pomenovaná ulica, a aj kaviareň na kopci s jeho menom Pier Loti tepe bola pomenovaná na jeho počesť. Kaviareň na kopci je prístupná buď  prechádzkou do kopca cca 15 minút alebo lanovkou od námestia Eyup.


Emirgan Park


On the shore the Bosphorus in a nice suburb of Emirgan is a beautiful park, probably the largest in Istanbul. It is extend an area of 100 acres and boasts a number of beautiful varied flora and fauna.
Young people like to enjoy active recreation here, for children there is a beautiful playground and for those more comfortable benches for a pleasant stay. The park is known for its rich collection of tulips that you can admire in April at the tulip festival. During the Byzantine era, the entire area, where is now a parkland, was covered with cypress and known as "Kyparades". Then it was known as "Feridun Bey." In the 17th century, the Ottoman Sultan Murad IV. gave dominion Emir güney Han Safavid Persia Chieftain. The name "Feridun Bey Park" changed to "Emirgûne" . During the time park changed owner several times.

Na brehu Bosporu v peknom predmestí Emirgan sa nachádza krásny park, asi najväčší v Istanbule. Rozprestiera sa na ploche  100 akrov a pýši sa množstvom nádhernej rozmanitej flóry aj fauny. Mladí ľudia sa tu radi oddávajú aktívnemu odpočinku - joggingu, pre deti je tu krásne ihrisko a pre tých pohodlnejších lavičky pre príjemné posedenie. Park je známy svojou bohatou zbierkou tulipánov, ktoré môžete v apríli obdivovať na Tulipánovom festivale.
Počas byzantskej éry bola celá oblasť, kde sa dnes rozkladá park, pokrytá cyprusmi a známa ako "Kyparades". Neskôr bola  známa ako "Feridun Bey". Po tom, ako v 17. storočí osmanský sultán Murad IV. daroval panstvo Emir güney Han Safavidovi, perzskému vojvodcovi, bol názov "Feridun Bey Park " zmenený na"Emirgûne ".Počas storočí panstvo niekoľkokrát zmenilo majiteľa.

Vyhliadkový vrch Camlica - Camlıca tepesi

Sightseeing Camlica Hill is one of the highest hills in Istanbul. It is situated in Asian side of Istanbul. There are located almost all main transmitters. Public Park with buffets or adjacent restaurant allow visitors a comfortable rest with spectacular views and friendly atmosphere. Pleasant surroundings has inspired many a poet and composer of songs.
Vyhliadkový vrch Camlica je jeden z najvyšších kopcov v Istanbule. Nachádza sa na ázijskej strane Istanbulu. Sú tu umiestnené takmer všetky hlavné vysielače. Verejný park s možnosťami bufetového občerstvenia alebo priľahlaá reštaurácia umožňujú návštevníkom pohodlný odpočinok s nádherným výhľadom a príjemnou atmosférou. Príjemné  prostredie inšpirovalo nejedného básnika či skladateľa piesní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára